Bekerült a kormányhivatalok ellenőrzési tervébe a webáruházak fogyasztóvédelmi szempontú ellenőrzése, ideértve a „zöldrefestés” jelenségének vizsgálatát is. Október végéig a szavatosság és a jótállás szabályainak betartását is vizsgálják. Ideje felkészülni!

A birtokunkba jutott ellenőrzési tervek leírása a következő:

Az ellenőrzés jogalapja (tehát ezen jogszabályok betartását ellenőrzik a webshopokat): a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.), Fttv., a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 387/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 387/2016. Korm. rendelet), a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 45/2014. Korm. rendelet)

Az ellenőrzés tárgya (magyarul, mit fog vizsgálni a hatóság): a webáruházak üzemeltetői betartják-e az online értékesítésre vonatkozó különös szabályokat; Kiemelt terület: tájékoztatás (pl. az ÁSZF megléte, annak naprakészsége), elállási jog (indokolás nélkül, 14 nap, kivételek tételes felsorolása, elállási jogi nyilatkozat minta), szezonális akciók (akciós ár, korábbi ár feltüntetése); a csomagolásmentes (zerowaste) üzletek és webáruházak, újrahasznosított termékeket árusító üzletek és webáruházak, környezetbarát termékeket árusító üzletek és webáruházak tényleges kereskedelmi gyakorlata megfelel-e a fenntarthatósággal kapcsolatos kommunikációjának.

jótállás, szavatosság, ügyvéd, webshop

szavatossággal, jótállással (jótállási jegy tartalma, ami 2023. június 25-től változik) kapcsolatos fogyasztói kifogások intézésének ellenőrzése, valamint fogyasztói igények érvényesítésére vonatkozó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése.

Az ellenőrzés eszköze: honlapok és mobilalkalmazások ellenőrzése, adatkérés, okirati bizonyítás, ügyfél meghallgatása.

Készüljön fel az ellenőrzésekre, legyen naprakész és jogilag megfelelő a webshop szabályzata! Fizessen elő most a VirtualJog belépő termékére, az ÁSZF generátorra vagy válassza a prémium megoldásunkat, a Webshop csomagra!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el. Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom