Gyakori kérdés, ezért most azzal a témával foglalkozunk, hogy mi a helyzet az elállási joggal, ha a fogyasztó nem a webáruházon keresztül, hanem e-mailben, vagy telefonon rendeli meg a terméket.

A megoldást természetesen az elállási jogot szabályozó, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendeletben találjuk.

ászf készítés

A rendelet 20.§-a alapján az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a fogyasztót a rendeletben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg.

Ezek után csak az a kérdés, hogy mi számít távollévők között kötött szerződésnek. Erre is kapunk választ a rendelet értelmező rendelkezései között.

olyan fogyasztói szerződés, amelyet a szerződés szerinti áru vagy szolgáltatás nyújtására szervezett távértékesítési rendszer keretében a felek egyidejű fizikai jelenléte nélkül úgy kötnek meg, hogy a szerződés megkötése érdekében a szerződő felek kizárólag távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt alkalmaznak;

Az eszköz pedig:

távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköz: olyan eszköz, amely alkalmas a felek távollétében – szerződés megkötése érdekében – szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, a telefax és az internetes hozzáférést biztosító eszköz.

A fentiek alapján tehát nyilvánvaló, hogy ha egy fogyasztó nem a webáruház kosárba tételével, megszokott módon adja le a megrendelését, hanem telefonon, vagy e-mailben, akkor ugyanúgy megilleti őt a rendeletben található 14 napos elállási jog.

Ha szeretne mindig friss, profi ÁSZF-et és szeretné elkerülni a fogyasztóvédelmi bírságot, ha a kényelmet és a minőséget választaná, akkor készítesse el velünk webshopjának ÁSZF és/vagy adatvédelmi (GDPR) szabályzatait.

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom