A fogyasztóvédelmi ellenőrzések alapján elmondható, hogy a webáruházak ezen a területen vétik a legtöbb szabálytalanságot az ÁSZF-ekben. A magyar jogban a 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet szabályozza az elállási jog szabályait, melynek főbb elemeit az alábbiakban emeljük ki.

Az elállási jog gyakran „14 napos elállásként” forog a köztudatban, hiszen a fogyasztónak 14 naptári (tehát nem munkanap!) napja van elállni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a vállalkozás köteles tájékoztatni a vásárlót az elállási jogáról, máskülönben, ez az intervallum akár 1 évre is nyúlhat. Szintén kiemelendő, hogy a 14 napos elállási jog a rendelés leadásától számítva illeti meg a fogyasztót („a fogyasztó az elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja”). Tehát nem kell megvárnia, amíg a termék megérkezik.

A Kormányrendelet tartalmaz egy elállási mintát (2. melléklet), azonban a vásárló tulajdonképpen bármilyen, egyértelmű nyilatkozatával elállhat (például egy e-mailben, akár telefonon, vagy személyesen is), indokolnia sem kell, hogy miért. A Rendelet szövegéből kiindulva tehát az írásbeliség sem kritérium.

webshop ászf készítés

Felmerül a kérdés, hogy az elállás mikor tekinthető közöltnek. A fogyasztó kötelessége e téren, hogy az átvételtől számított 14 napon belül közölje a vállalkozással az elállási szándékát, például feladjon egy levelet. A 14 nap tehát nem arra vonatkozik, hogy ez időn belül a vállalkozásnak meg is kell kapnia a szóban forgó nyilatkozatot. Az elállás közlését követően a fogyasztónak ismét 14 napja áll rendelkezésre, hogy visszaküldje a terméket, saját költségén. Itt sem a megérkezésnek, hanem a feladásnak/elküldésnek kell megtörténnie 14 napon belül.

Természetesen a vállalkozás a termék árát mindaddig visszatarthatja, amíg az árut kézhez nem kapta (ezt hívják visszatartási jognak). A termék megérkezését követően a vállalkozás ismét 14 napon belül fizeti vissza a teljes összeget: a termék árát és a szállítási díjat is.

Bízza ügyvédeinkre és a VirtualJog-ra webshop ÁSZF-ének elkészítését, és folyamatos frissítését! Naprakész ÁSZF profi internetügyvédektől.

A Webshop csomagjaink itt érhetők el. Legyen VirtualJog előfizető még ma, és élvezze a legaltech alkalmazásunk előnyeit!