Az elállási jog alapján az interneten megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphet a fogyasztó, és a webshop köteles visszafizetni a vásárló által kifizetett teljes összeget. Vannak azonban kivételek, amikor nem illeti meg a fogyasztókat az elállási jog, és itt érkezünk meg a gyakran felmerülő kérdéshez: vágott virág esetén megilleti-e a fogyasztókat az elállási jog.

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdése szerint a fogyasztó nem gyakorolhatja az elállási jogát bizonyos esetben. A felsorolás d) pontjában találjuk a következőt: ezek pedig a romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző áruk. Tehát vágott virág esetén biztosan nem lesz a fogyasztónak lehetősége élni az elállási jogával, nem küldheti vissza a terméket.

Az elállási jog feltételeit – köztük a kivételeket – pontosan és részletesen kell szabályozni minden webshop ÁSZF-ében. Azért is érdemes erre odafigyelni, mert az elállási jogot szabályozó rendelet 2022. május 28-án jelentősen változott. A sok jogszabály-változás miatt végleges ügyvédi megoldás kell az ÁSZF elkészítésére.

Ha olyan ÁSZF-et szeretne, amit valóban ügyvédek készítenek, ami automatikusan frissül és bírságálló, akkor a VirtualJog lesz egyetlen és legjobb választás!

Előfizetek a Webshop csomagra