Sorozatunk következő része az állatgyógyászati termékekkel és hatóanyagaikkal foglalkozik.

Az előző részek itt, illetve itt tekinthetők meg.

Nem árt megismételni, hogya kereskedelemről szóló törvény szerint engedélyköteles kereskedelmi tevékenység kivételével az, aki Magyarország területén kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni, de külön törvény vagy eredeti jogalkotói hatáskörben kiadott kormányrendelet előírhatja, hogy meghatározott termékek forgalmazására irányuló kereskedelmi tevékenység kizárólag az ott meghatározott hatósági engedéllyel folytatható.

Ilyen előírást tartalmaz kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendelet, amely szerint„a 3. mellékletben meghatározott termékek kizárólag üzletben forgalmazhatók.”

Itt kapnak helyet az állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik is.

A fentiek alapján arra a következtetésre juthatnánk, hogy ennek megfelelően állatgyógyászati terméket és hatóanyagot nem forgalmazhatunk webshopban, kizárólag üzletben;azonban ennek részben ellentmondva 2022. január 28-án hatályba lépett egy Európai Uniós rendelet.

Az új szabályozás értelmében minden kiskereskedőnek, valamint közforgalmú gyógyszertárnak, amely webshopban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a NÉBIH-hez. (Erre akkor mi is felhívtuk az ilyen terméket forgalmazók figyelmét.)

A NÉBIH által kiadott tájékoztató szerint az üzletben történő forgalmazásra vonatkozó szabályok azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, akik vényköteles termékeket értékesítenek. Esetükben a jegyző által kiállított működési engedély vényköteles készítmények árusítását teszi lehetővé. A vényköteles állatgyógyászati készítmények távértékesítése továbbra sem megengedett.

Azt, hogy egy készítmény milyen kiadhatósági és forgalmazási körbe tartozik a „Magyarországon engedélyezett állatgyógyászati készítmények” adatbázisában ellenőrizhető.

Az adatbázisban egyedi keresés is indítható, de a „Forgalmazhatóság” és a „Kiadhatóság” szűrőfeltételek használatával teljes listák is lekérhetők.

Vény nélkül csak azok az állatgyógyászati készítmények adhatók ki, amelyek nem tartalmaznak antibiotikumot, pszichotróp anyagot vagy eutanáziához használt anyagot, használatuk nem követel különleges tudást vagy készséget, és még helytelen alkalmazásuk esetén sem jelentenek veszélyt, sem a kezelt állatra, sem más állatokra, sem a készítményt alkalmazó személyre, sem a környezetre. A vény nélkül kiadható állatgyógyászati készítmények jellemzően kutyáknak és macskáknak szánt külső élősködő elleni készítmények, és idetartozik több féreghajtó, néhány méheknek szánt készítmény, illetve egy bőrfertőtlenítő és egy a perifériás és agyi keringés javítására szolgáló készítmény.

A vény nélkül kiadható készítményeket az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak forgalmazhatják, vagy szabadon forgalmazhatók.

A webshopban történő forgalmazás esetén a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új EU-s logót is kötelező feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Külön kitételek a logó használatával kapcsolatban:

–    szélessége minimum 90 pixel,
–    megjelenítése statikus,
–    amennyiben a logó színes háttéren helyezkedik el,és ezért nehezen kivehető, a háttérszínnel való kontraszt fokozása érdekében a logót külső körvonallal lehet körülhatárolni.

Legalább az alábbi információkat szintén kötelező közzétennie a webáruházban*:
–    a cég letelepedési helye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét,
–    a tagállami ellenőrző honlapra mutató hiperlinket.
–    a közös logót jól láthatóan a honlap minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik, és amely az engedéllyel rendelkező kiskereskedők listájára mutató hiperlinket tartalmaz.

Ez a bejegyzésünk is tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható jogi állásfoglalásnak, arra hatósági, bírósági eljárásban hivatkozni nem lehet.

Ha nem akar a webshopjával kapcsolatban hibázni, akkor sokat tehet a bírságok elkerülése érdekében. Fizessen elő most az adatvédelmi- és internetjogi ügyvédek által működtetett, milliós bírsággaranciát és folyamatos jogvédelmet garantáló legaltech alkalmazásra, a VirtualJog-ra!

A VirtualJog ÁSZF-jeit valóban ügyvédek készítik, a Webshop csomagunk mellé ingyenes VirtualJog Klub tagság és videós fogyasztói tájékoztató is jár, és számos bónuszt adunk a további jogi csomagjainkra.

Előfizetek a Webshop csomagra