Számos tájékoztatási kötelezettségnek kell megfelelnie egy webáruháznak, kezdve az elállási jogtól, a szavatosságon át. Azonban nem csak az ÁSZF-ben kötelező az információk feltüntetése, hanem a termék adatlapjára is figyelni kell, főleg, ha egységáras terméket értékesít a shop.

Az egységár feltüntetésére vonatkozó speciális szabályokat a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendeletben találhatjuk:

Eszerint atermék egységárát, ha az nem egyezik meg a termék eladási árával,

a) a terméken, annak csomagolásán vagy a termékhez egyéb módon rögzítve, vagy

b) a közvetlenül a termék mellett elhelyezett egyedi árkiíráson vagy a fogyasztó számára a megvenni kívánt termék kiválasztásakor könnyen hozzáférhető árjegyzéken kell feltüntetni.

Nem kell feltüntetni az egységárat

a) az 50 g, 50 ml vagy 5 cm alatti csomagolási egységű vagy méretű,

b) az automatából értékesített,

c) az egy csomagban lévő, készletben értékesített,

d) a különleges díszcsomagolású,

e) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben meghatározott élelmiszer esetén az ételek készítéséhez egy csomagba összeállított terméken.

Az egységárat

a) a térfogatra értékesített terméknél literenként (Ft/l), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliliterenként (Ft/ml), centiliterenként (Ft/cl), deciliterenként (Ft/dl), illetve köbméterenként (Ft/m3),

b) a tömegre értékesített terméknél kilogrammonként (Ft/kg), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – grammonként (Ft/g), dekagrammonként (Ft/dkg) vagy tonnánként (Ft/t),

c) a hosszúságra értékesített terméknél méterenként (Ft/m), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliméterenként (Ft/mm) vagy centiméterenként (Ft/cm),

d) a felületre értékesített terméknél négyzetméterenként (Ft/m2),

e) a kizárólag darabra értékesített terméknél darabonként (Ft/db)

kell feltüntetni.

Az egységár feltüntetése mellett természesen nem szabad elfeledkezni a webáruház általános szerződési feltételek (ÁSZF) dokumentumáról sem, ahol kb. 20 oldalas tájékoztatást kell adni a fogyasztóknak a webshopra vonatkozó jogi szabályokról. Ha olyan ÁSZF-et szeretne, amit valóban ügyvédek készítenek, ami automatikusan frissül és bírságálló, akkor a VirtualJog lesz egyetlen és legjobb választás!

Előfizetek a Webshop csomagra