Gyakori kérdés a webshop üzemeltetők részéről (illetve sajnos sok webáruház ÁSZF-ében is szerepel), hogy elő lehet-e írni a fogyasztók részére, hogy csak akkor gyakorolhassák az elállási jogukat, ha a még bontatlan a termék. Jöjjön a válasz:

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) meghatározza a távollévők között és az üzlethelyiségen kívül kötött fogyasztói szerződés esetében a szerződés megkötésére, az elállási, illetve a felmondási jogra vonatkozó részletes szabályokat. A rendeletben foglaltakat a fogyasztó és a vállalkozás között kötött szerződésekre kell alkalmazni, a felek megállapodása a rendeletben foglaltaktól a rendelet 1. § (4) bekezdésében előírtak szerint a fogyasztó javára térhet el.

Az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a rendelet 20. § (1)-(2) bekezdéseiben előírtak szerint a fogyasztót a termék átvételének napjától 14 napon belül gyakorolható indokolás nélküli elállási jog illeti meg. A fogyasztó elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja. A fogyasztó elállási jogának gyakorlására vonatkozó szabályokat a rendelet egyoldalúan kógens rendelkezései részletesen meghatározzák.

Mindezekre tekintettel a vállalkozás nem jogosult a fogyasztót megillető elállási jog gyakorlását további feltételhez – így bontatlan csomagoláshoz – kötni [Ptk. 6:104. § (2)bekezdés h) pontja]. Tehát természetesen megilleti a fogyasztót az elállási jog, ha a terméket már kibontotta, hiszen csak így próbálhatja azt ki, erre szolgál az elállási jog.

Egy ilyen jogsértő kitétel az ÁSZF-ben a Ptk. 6:103. § (3) bekezdése alapján tisztességtelen szerződési feltételnek minősül és semmis.

Ha szeretne mindig friss, profi ÁSZF-et és szeretné elkerülni a fogyasztóvédelmi bírságot, ha a kényelmet és a minőséget választaná, akkor készítesse el velünk webshopjának ÁSZF és/vagy adatvédelmi (GDPR) szabályzatait.

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom