Az elmúlt időszakban többször felmerült kérdésként, hogy egy webáruház előírhatja-e, hogy a fogyasztók csak írásban gyakorolhatják az elállási jogukat.

Röviden: nem.

Bővebben: Ha a vállalkozás az elállási jog gyakorlásának jogszerűségét meghatározott alakisághoz köti, például ha az elállási jog gyakorlását csak abban az esetben fogadja el, ha a fogyasztó elektronikus levél útján küldi meg erre irányuló nyilatkozatát, jogsértést valósít meg (tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat).

A jogszabály (45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet) kizárólag azt rögzíti, hogy elállási szándékát a fogyasztónak jeleznie kell a vállalkozás felé (erre irányuló nyilatkozatával vagy nyilatkozat-minta útján), azonban azt nem rögzíti, milyen módon szükséges megtennie.

Erre tekintettel egy webshop üzemeltető nem zárhatja ki például a szóban, telefonon, vagy postai úton közölt elállásra irányuló szándék gyakorlását.

Egy olyan ÁSZF szerint, ami deklarálja, hogy csak e-mailen gyakorolható az elállási jog, jogsértő. Hiszen az a fogyasztó, aki más módon szeretné jelezni elállási szándékát a vállalkozás felé, meg sem fogja próbálni jelezni, ezáltal az őt megillető elállási jogot sem fogja tudni érvényre juttatni.

Minden webshop köteles a fogyasztót az elállás jogáról teljes körűen és jogszerűen tájékoztatni (a webshop ÁSZF-ében) annak érdekében, hogy a fogyasztó a jogával megfelelően élni tudjon.

Ha szeretne mindig friss, profi ÁSZF-et és szeretné elkerülni a fogyasztóvédelmi bírságot, ha a kényelmet és a minőséget választaná, akkor készítesse el velünk webshopjának ÁSZF és/vagy adatvédelmi (GDPR) szabályzatait.

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom