Az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2023. évi XX. törvény alapján 2024. január 1-től jelentősen változik a Fogyasztóvédelmi törvény, ezért szükséges minden webáruház ÁSZF-ének módosítása.

Online meghallgatás:

Elsődlegessé válik a meghallgatások online úton történő lebonyolítása, ugyanakkor a fogyasztók kérhetik a személyes meghallgatást.

ászf készítés

A békéltető testület a meghallgatást személyes jelenlét nélküli, hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszköz útján online formában tartja meg (a továbbiakban: online meghallgatás). Ha a fogyasztó kéri, a békéltető testület személyes meghallgatást tart.

Az online meghallgatás esetén a meghallgatásra kerülő személy személyazonosságát az eljáró tanács elnöke állapítja meg. Az online meghallgatás útján meghallgatásra kerülő személy személyazonosságának igazolása

a) az általa a személyazonosságának és lakcímének igazolása érdekében rendelkezésre bocsátott adatai alapján és

b) a személyazonosságának igazolására alkalmas hatósági igazolványának bemutatásával történik.

Bevezetésre kerül az ún. kötelező alávetés:

a 200.000 forintot meg nem haladó ügyértékű eljárásokban akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz majd a testület,

  • ha a vállalkozás alávetési nyilatkozatot nem tett,
  • de a fogyasztó kérelme megalapozott

Ez a fogyasztó számára azt jelenti, hogy amennyiben a webáruház nem teljesíti a határozatban foglaltakat, akkor a fogyasztó kérheti a bíróságtól, hogy a határozatot végrehajtási záradékkal lássák el. Ezután pedig végrehajtási eljárást kezdeményezhet a fogyasztó a vállalkozást üzemeltető webshoppal szemben. A kötelezést tartalmazó határozat tehát egy azonnal végrehajtható határozat lesz.

Területi újraszervezés:

A békéltető testületek regionális illetékesség alapján történő újjászervezése: a jelenlegi 20 helyett 8 békéltető testület működik majd, szükség szerint lesz személyes meghallgatás a nem megyeszékhely megyei jogú városokban is.

A békéltető testületek illetékességi területe 2024. január 1-től:

békéltető testületek 2024

Költségviselés:

Az eljárás költségét kötelezést tartalmazó határozat esetén az a vállalkozás viseli, amelynek terhére a tanács az ügyet eldöntötte. A fogyasztó kérelmének elutasítása esetén a felek viselik a saját költségüket, tehát a fogyasztó a vállalkozás költségeit sosem fizetni majd meg.

Visszajelzés a végrehajtásról:

A vállalkozásnak lesz egy új kötelezettsége is: 15 napon belül visszajelzést kell adnia a békéltető testület részére a döntés végrehajtásáról, ha ez elmarad, akkor kötelezően bírságot szab ki fogyasztóvédelmi hatóság.

VirtualJog

A vállalkozás a határozattal jóváhagyott egyezség és a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásáról vagy az ajánlásban foglaltak követésének teljesítéséről értesíti a békéltető testületet a határozatban vagy ajánlásban foglalt határidő lejártát követő tizenöt napon belül.

A fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szab ki, ha a vállalkozás megsérti a békéltető testületi eljárásban fennálló tájékoztatási kötelezettségét.

Készüljön fel a változásokra! Minden ÁSZF-et frissíteni kell a fenti változásoknak megfelelően. Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet! 

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom