A GDPR előírja, hogy minden adatkezelési körülményről adjon átlátható tájékoztatást az adatkezelő. Ennek tökéletes módja egy írásbeli adatvédelmi tájékoztató a weboldalon.

A természetes személyek számára átláthatónak kell lennie, hogy a rájuk vonatkozó személyes adataikat hogyan gyűjtik, használják fel, azokba hogy tekintenek bele vagy milyen egyéb módon kezelik, valamint azzal összefüggésben, hogy a személyes adatokat milyen mértékben kezelik vagy fogják kezelni.

Az átláthatóság elve megköveteli, hogy a személyes adatok kezelésével összefüggő tájékoztatás, illetve kommunikáció könnyen hozzáférhető és közérthető legyen, valamint hogy azt világosan és egyszerű nyelvezettel fogalmazzák meg.

Ez az elv vonatkozik különösen az érintetteknek az adatkezelő kilétéről és az adatkezelés céljáról való tájékoztatására, valamint az azt célzó további tájékoztatásra, hogy biztosított legyen az érintett személyes adatainak tisztességes és átlátható kezelése, továbbá arra a tájékoztatásra, hogy az érintetteknek jogukban áll megerősítést és tájékoztatást kapni a róluk kezelt adatokról.

A természetes személyt a személyes adatok kezelésével összefüggő kockázatokról, szabályokról, garanciákról és jogokról tájékoztatni kell, valamint arról, hogy hogyan gyakorolhatja az adatkezelés kapcsán megillető jogokat.

A GDPR 13. és 14. cikke részletesen felsorolja azokat a körülményeket (pl. adatkezelő neve, és elérhetőségei, adatkezelés célja és időtartama, jogalap, érintetti jogok stb.), amelyekről mindenképp tájékoztatni szükséges az érintetteket.

A VirtualJog legaltech szoftver segítségével könnyen juthat webshopjához, vagy weboldalához személyre szabott, folyamatosan frissülő adatkezelési tájékoztatóhoz. Fizessen elő most!