A magyar történelemben március 15-ének rendkívüli jelentősége van, hiszen 1848-ban ezen a napon tört ki a forradalom, melynek eredményeképpen megszületett a modern parlamentáris Magyarország, és megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1928-ban vált hivatalos keretek közt megtartott nemzeti megemlékezéssé, majd 1990 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar sajtó napját is.

A mai naphoz azonban más nemzetközi vonatkozású, fontos esemény is kapcsolódik: A Fogyasztóvédelmi világnap 1983 óta hívja fel a figyelmet a fogyasztói jogokra és igényekre minden évben március 15-én. John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke 1962‑ben ezen a napon intézett nyilatkozatot a Kongresszushoz, amely elsőként rögzítette a fogyasztók alapvető jogait.Az évek folyamán nyolcra emelkedett ezeknek a jogoknak a száma, amelyek alapját képezik a Fogyasztóvédelmi Világszervezet munkájának.

A fentiekből is látszik, hogy évtizedek óta egyre nagyobb védelmet kapnak a fogyasztók, melynek egy további lépcsőfoka, hogy 2022 májusától Magyarországon is tovább erősödnek a fogyasztók jogai: többek között a kettős minőség tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható; erőteljesen növekednek a bírságok; új szabályok jönnek az akciós árakkal kapcsolatban is – ezekről hamarosan több cikkben is beszámolunk.

Most sem győzzük hangsúlyozni, hogy kiemelten fontos, hogy a webshopok továbbra is rendelkezzenek naprakész ÁSZF-fel, hiszen alapvető lesz a mindig friss, ügyvédek által készített ÁSZF megléte. 

Fizessen elő most az adatvédelmi- és internetjogi ügyvédek által készített, milliós bírsággaranciát és folyamatos jogvédelmet garantáló legaltech alkalmazásra, a VirtualJog-ra!

Előfizetek a Webshop csomagra