Kötelező minden webáruház esetében tájékoztatást adni az ÁSZF-ben a szerződéskötés feltételeiről, mely követelményt több jogszabály együttesen (a legfontosabb az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről 2001. évi CVIII. törvény) határozza a meg. Egy fogyasztóvédelmi határozat példáján keresztül nézzük, meg, melyek ezzel kapcsolatban a leggyakoribb hibák!

  1. Nem tájékoztat arról a webshop, hogy a vállalkozásnak a megrendelést az elküldéstől számított 48 órán belül kell visszaigazolnia a vevő felé,
  2. vagy arról sem, hogy amennyiben a vásárló nem kapja meg 48 órán belül a visszaigazolást, úgy mentesül ajánlati kötöttsége alól.
  3. Nem tájékoztat a webáruház az adatbeviteli hibák kijavításának technikai lehetőségeiről.
  4. Nem került feltüntetésre a weboldalon, hogy a szerződés írásban kötött szerződésnek minősül-e, a megkötött szerződést iktatják-e, amennyiben iktatják, az utólag hozzáférhető-e.

A webáruházak legtöbbször speciális elektronikus formanyomtatványokat, az online valóságban járatlan fogyasztó számára idegen technikai megoldásokat alkalmaznak, ezért a vállalkozásnak a megrendelés elküldését megelőzően világosan és egyértelműen kell tájékoztatnia a vevőt az elektronikus szerződéskötés lépéseiről, az adatbeviteli hibák ajánlattételt megelőző azonosításának és kijavításának technikai eszközeiről, valamint a megkötött szerződéssel kapcsolatos tudnivalókról. Ennek hiányában a fogyasztó olyan szerződést is megköthet, ami nem áll érdekében, vagy az érdekében álló szerződés megkötése hiúsul meg a technikai problémák miatt. A fenti hibák miatt jogsértő lesz a webshop ÁSZF szabályzata, mely miatt fogyasztóvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor.

Ha szeretné elkerülni a fogyasztóvédelmi bírságot, és nem szeretne foglalkozni az állandó jogszabály-változásokkal, inkább a kényelmet és a minőséget választaná, akkor készítesse el velünk webshopjának ÁSZF és/vagy adatvédelmi (GDPR) szabályzatait.

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el. Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom