Az európai uniós jogharmonizáció miatt változtak az áruk adásvételére és a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szavatossági szabályok, melynek keretében 2022. január 1. napjától hatályba lépett a fogyasztó és vállalkozás közötti, az áruk adásvételére, valamint a digitális tartalom szolgáltatására és digitális szolgáltatások nyújtására irányuló szerződések részletes szabályairól szóló 373/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet, illetve változott a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:159. §-a. Erről itt és itt is beszámoltunk.

Az egyik legfontosabb változás, hogy árukra és digitális szolgáltatásokra vonatkozó szavatosság esetében a korábbi 6 hónapról 1 évre nő az időszak, amikor a termékkel kapcsolatos minőségi kifogás esetén a vállalkozás oldalán van a bizonyítási teher, azaz a vásárlástól számított 1 évig a vállalkozásnak, webshopnak kell bizonyítania a hiba okát, majd a következő egy évben a fogyasztónak.

A vásárló továbbra is a kijavítás, kicserélés, árleszállítás, illetve a vételár visszatérítése igényekkel élhet, ha a termék meghibásodott, azonban a fogyasztó és vállalkozás közötti – ingó dolognak minősülő áru adásvételére, digitális tartalom szolgáltatására vagy digitális szolgáltatások nyújtására irányuló – szerződés esetén a kellékszavatossági jogai gyakorlása keretében a hibát a vállalkozás költségére maga nem javíthatja ki, illetve mással sem javíttathatja ki azt.

Minden webshopnak 2022. január 1-től, tehát a fenti jogszabályi változásokra figyelemmel szükséges eljárnia mind a szavatossági és jótállási igények intézése, mind a weboldalon, az ÁSZF-ben nyújtott – ezen jogokkal kapcsolatos – tájékoztatása tekintetében.

Ha szeretne mindig friss, profi ÁSZF-et és szeretné elkerülni a fogyasztóvédelmi bírságot, ha a kényelmet és a minőséget választaná, akkor készítesse el velünk webshopjának ÁSZF és/vagy adatvédelmi (GDPR) szabályzatait.

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra, mindössze 19.900 Ft + áfa összegért

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot.

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom