Felgyorsultak az események a webshopjog területén, ugyanis az elmúlt 1-1,5 évben többször volt olyan jogszabály-változás, mely valamennyi ÁSZF-et érintett. És máris jön a következő!

2021. január 1-gyel módosult a kötelező jótállást részletező 151/2003-as korm. rendelet, melynek keretében bevezetésre került a sávos jótállás, pontosításra kerültek a jótállási és szavatossági javítási határidőkbeveetésre került az elektronikus jótállási jegy. Ekkor változott a fogyasztóvédelmi törvény is: ugyanis a jogszabály alapján a vállalkozásnak a panaszról felvett jegyzőkönyvet és a válasz másolati példányát 3 évig (a korábbi 5 év helyett) köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóságoknak kérésükre bemutatni.

2021. júliusában szintén a fenti rendelet melléklete frissült, melynek alapján a tartós fogyasztási cikkek köre módosult, illetve bevezetésre került a “10 000 forintot elérő eladási ár”.

2021. július 16-ától lépett hatályba a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény módosítása, mely előírja már, hogy a gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket.

2021. december 1-jétől kötelező címkét adni a tartós adathordozókat értékesítő webshopoknak.

2022. január 1-től újabb változás jön, mely szintén valamennyi webáruházat érint. A jövő év első napján ugyanis hatályba lép a fogyasztó és vállalkozás közötti, az áruk adásvételére, valamint a digitális tartalom szolgáltatására és digitális szolgáltatások nyújtására irányuló szerződések részletes szabályairól 373/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet, mely drasztikus változást hoz a webshop üzemeltetők életébe. Például növekszik a szavatossági vélelelmre vonatkozó szabály, illetve kibővülnek a kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok is.

Ahogy láthatjuk, most aztán igazán nagy szükség van a naprakész, ügyvédek által készített ÁSZF-re. Muszáj lesz módosítani minden Webshop ÁSZF-et január 1-jéig. A VirtualJog nem ÁSZF minta, és nem is egy kis ÁSZF generátor, mi, a VirtualJog ügyvédei a webáruházaknak komplex megoldást nyújtunk akár milliós garanciával.

Kérem az ügyvédektől a mindig friss Webshop ÁSZF-et!