Korábban beszámoltunk a tervről, és 2024-től hatályba is lép: drasztikusan emelkedik a fogyasztóvédelmi bírság összege. Minden webáruháznak fel kell készülnie, hiszen akár milliós bírságokkal is sújhatja őket a hatóság!

Véget ér a fogyasztóvédelem 2008. óta tartó korszaka, hiszen azóta nem emelte meg a jogalkotó a fogyasztóvédelmi bírság összegét. Most az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XCVI. törvény nagy változást hoz a fogyasztóvédelmi törvényben:

2024. március 1-jétől egy sima kkv-s webáruház legalább 100 ezer forint, legfeljebb pedig 2 millió forint(!) összegű bírsággal lesz büntethető.

A fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő, vagy veszélyeztető, vagy számukra jelentős vagyoni hátrányt okozó fogyasztóvédelmi jogsértés esetén a kisebb cégek 200e forinttól 6,5 millió forint összegig lesznek sújthatók.

ászf generátor

A nagyobb, 100 millió forintot meghaladó éves nettó árbevétellel rendelkező cégeket legalább 1 millió forint összegű bírsággal fenyegeti a törvény, a maximum bírság ilyen esetben a vállalkozás nettó árbevételének 5 százaléka, de legfeljebb 650 millió forint.

Kifejezetten rendelkezik a fogyasztóvédelmi törvény új szabálya arról, ha egy webshopnak volt már priusza:

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást nyújtó vállalkozás elektronikus kereskedelmi szolgáltatással összefüggő, 3 éven belül ismételten megállapított jogsértése esetén a bírság összege 400 ezer forinttól 4 millió forintig terjed!

A nagyobb cégek esetén az ismételt jogsértés 3 milliárd forintba is kerülhet.

Tételesen felsorolja a módosítás, hogy mikor szab ki bírságot a fogyasztóvédelmi hatóság:

a) a fogyasztóvédelmi hatóságnak a jogsértést megállapító véglegessé vált határozatában a vállalkozás számára előírt kötelezettség teljesítésére megállapított határnap elteltét, illetve határidő lejártát követő 3 éven belül a vállalkozás – amennyiben a jogsértést telephelyen követték el, ugyanazon a telephelyen – ugyanazon jogszabályi rendelkezést ismételten megsértette,

b) a jogsértés a fogyasztók széles körét érinti,

c) a vállalkozás megsérti a békéltető testületi eljárásban fennálló, együttműködési kötelezettségét,

d) a vállalkozás megsérti a békéltető testületi eljárásban fennálló, tájékoztatási kötelezettségét, vagy

e) a vállalkozás megsérti az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő címke vagy adattörlő kód átadására irányuló kötelezettségét.

A fenti esetekben közigazgatási szankcióként figyelmeztetés alkalmazásának nincs helye.

Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Sajnos a pár éve készített ÁSZF már nem hatályos, és az ÁSZF minták kora is lejárt. Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom