Ismét gyakran felmerül az a kérdés a webshopok részéről, hogy kérhetik-e elállás esetén azt, hogy a fogyasztó kizárólag a termék eredeti csomagolásával együtt küldheti vissza a térmeket, és élhet a 14 napos elállási jogával.

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (ezt szoktuk webshop rendeletnek hívni) meghatározza a távollévők között és az üzlethelyiségen kívül kötött fogyasztói szerződés esetében a szerződés megkötésére, az elállási, illetve a felmondási jogra vonatkozó részletes szabályokat. A rendeletben foglaltakat a fogyasztó és a vállalkozás között kötött szerződésekre kell alkalmazni, a felek megállapodása a rendeletben foglaltaktól a rendelet 1. § (4) bekezdésében előírtak szerint a fogyasztó javára térhet el.

Az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a rendelet 20. § (1)-(2) bekezdéseiben előírtak szerint a fogyasztót a termék átvételének napjától 14 napon belül gyakorolható indokolás nélküli elállási jog illeti meg. A fogyasztó elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja. A fogyasztó elállási jogának gyakorlására vonatkozó szabályokat a rendelet egyoldalúan kógens rendelkezései részletesen meghatározzák.

Mindezekre tekintettel a vállalkozás nem jogosult a fogyasztót megillető elállási jog gyakorlását további feltételhez – így az eredeti csomagolás meglétéhez, annak elküldéséhez – kötni [Ptk. 6:104. § (2)bekezdés h) pontja].

Egy ilyen jogsértő kitétel az ÁSZF-ben a Ptk. 6:103. § (3) bekezdése alapján tisztességtelen szerződési feltételnek minősül és semmis.

Ahogy folyamatosan írunk róla, nagyon sok jogszabály-változással kell a webshopoknak szembenézniük, a legfrissebb, hogy március 1-jétől közel tízszeresére növekedett a fogyasztóvédelmi bírság összege, illetve, hogy a webshopokat akár blokkolhatja is a hatóság.

Készüljön fel változásokra! Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Sajnos a pár éve készített ÁSZF már nem hatályos, és az ÁSZF minták kora is lejárt. 

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget választom, kell a Webshop csomag