Március 1-jétől új korszak kezdődik a fogyasztóvédelemben, így a webáruházak életében: nemcsak közel tízszeresére nő a kiszabható bírság mértéke, de új jogkört is kap a fogyasztóvédelmi hatóság: blokkolhatnak weboldalakat!

2024. március 1-étől nemcsak a nemcsak a kiszabható bírságösszegek nőnek drasztikusan (ahogy arról korábban beszámoltunk), hanem a honlapblokkolásra vonatkozóan új hatósági jogköröket is bevezet a 2023. évi XCVI. törvény az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról.

A fogyasztóvédelmi törvény márciustől hatályos szabályozása szerint a fogyasztóvédelmi hatóság ideiglenes intézkedésként végzésben elrendelheti az olyan elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat (a továbbiakban: elektronikus adat) ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, (magyarul blokkolását), amelynek közzététele miatt hatósági ellenőrzést vagy hatósági eljárást folytat, ha az

a) a fogyasztók életének, testi épségének, egészségének védelme,
b) a fogyasztók széles körét érintő vagyoni hátrány elhárítása, vagy
c) 18. életévét be nem töltött vagy más különösen kiszolgáltatott fogyasztó védelme
érdekében szükséges.

A végzés kötelezettje – annak a végzésben történő megjelölése nélkül – valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató.

A honlapok hozzáférhetetlenné tételének végrehajtását az NMHH szervezi és ellenőrzi.

A fogyasztóvédelmi hatóság 100 ezertől 20 millió forintig terjedő eljárási bírsággal sújthatja azt az elektronikus hírközlési szolgáltatót, amely a foglaltaknak nem tesz eleget a hatóság blokkolási kérésének.

Itt az idő komolyabban venni a fogyasztóvédelmi, e-kereskedelmi jogszabályok betartását, mert a bírságoknál még fájóbb lehet egy webáruház letiltása, elérhetetlenné tétele!

Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Sajnos a pár éve készített ÁSZF már nem hatályos, és az ÁSZF minták kora is lejárt. Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom

fotó: Robot with 404 page not found text on a blue background by Marco Verch under Creative Commons 2.0