Az elmúlt években számos jelentős jogszabály-módosítás lépett életbe, amelyek hatással vannak a webshopok működésére. Ezek a változások érintik a jótállást, szavatosságot, a fogyasztóvédelmi előírásokat és még az adatkezelési szabályokat is. Sok webshop üzemeltető számára azonban nehézséget jelent lépést tartani ezekkel a változásokkal. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és bemutatjuk, hogyan segíthet a VirtualJog szolgáltatása abban, hogy vállalkozása mindig megfeleljen a legújabb előírásoknak.

Fontos webshopjogi jogszabály-változások 2021-2024 között

2021-es változások:

1. Sávos jótállás és elektronikus jótállási jegy: A 151/2003-as kormányrendelet 2021. január 1-jével bevezette a sávos jótállást, amely az eladási ár alapján különböző jótállási időszakokat határoz meg. Emellett pontosításra kerültek a javítási határidők, és az elektronikus jótállási jegy is elfogadhatóvá vált.
2. Fogyasztóvédelmi törvény módosítása: A panaszkezelési jegyzőkönyvek és válaszok megőrzési ideje három évre csökkent a korábbi öt év helyett.
3. Piacfelügyeleti szabályok: A termékekhez kötelező lett magyar nyelvű használati útmutatót és biztonsági figyelmeztetéseket csatolni.
4. Címkézés kötelezettsége: 2021. december 1-jétől kötelező címkét adni a tartós adathordozók értékesítésekor.

2022-es változások:

1. Digitális tartalmak és szolgáltatások szabályozása: 2022. január 1-jén új szabályok léptek életbe az áruk adásvételére és a digitális szolgáltatásokra vonatkozóan. Kibővültek a szavatossági igényekre vonatkozó szabályok, és nőtt a kellékszavatossági vélelem időtartama.
2. Akciós árak szabályozása: Május 28-tól a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosítása új szabályokat vezetett be az akciós árak feltüntetésére.
3. Adatvédelmi egyszerűsítés: 2022 decemberétől a webshopok számára már nem kötelező az adatvédelmi nyilvántartási szám feltüntetése, mivel ez a kötelezettség megszűnt.

2023-as változások:

1. Területi megnevezések változása: Magyarország új területi besorolása miatt 2023. január 1-jétől minden webshopnak módosítania kellett az ÁSZF-ben a békéltető testületek és kormányhivatalok megnevezését.

2024-es újdonságok:

1. Online meghallgatás bevezetése: Az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2023. évi XX. törvény alapján 2024. január 1-től jelentősen változott a fogyasztóvédelmi törvény: bevezetésre került az online meghallgatás, csökkent a békéltető testületek száma, illetve új jogintézményként érvényesül a kötelező alávetés.
2. MPL kötelező feltüntetése: Március 28-tól minden B2C webshop számára kötelező feltüntetni az MPL szolgáltatását mint szállítási opciót.
3. Tartós fogyasztási cikkek új felsorolása: 2024 júliusától egy új rendelet határozza meg a tartós fogyasztási cikkek körét.

Hogyan kerülheti el a bírságokat? VirtualJog a megoldás!

A webshopok jogszabályoknak való megfelelése időigényes és összetett feladat, amely folyamatos figyelmet igényel. Egy kis figyelmetlenség is komoly bírságokhoz vezethet, amelyek veszélyeztethetik vállalkozása működését. Szerencsére létezik egy egyszerű megoldás: a VirtualJog szolgáltatása.

A VirtualJog folyamatosan nyomon követi a jogszabályváltozásokat, és garantálja, hogy webshopja Általános Szerződési Feltételei mindig naprakészek legyenek. Így Önnek nem kell külön figyelnie a szabályozásokra, a VirtualJog csapata biztosítja, hogy vállalkozása megfeleljen minden előírásnak.

Miért érdemes előfizetni a VirtualJog-ra?

1. Jogszabályi megfelelés biztosítása: A VirtualJog automatikusan frissíti az ÁSZF-et a legfrissebb jogszabályok szerint.
2. Időmegtakarítás: Nem szükséges órákat tölteni a jogszabályok böngészésével és az ÁSZF módosításával, ezt a VirtualJog elvégzi Ön helyett.
3. Nyugalom és biztonság: Nem kell aggódnia a bírságok miatt, hiszen a VirtualJog gondoskodik arról, hogy vállalkozása jogszerűen működjön.

Ne halogassa a jogszabályok betartását! Előzze meg a bírságokat, és válassza a VirtualJog szolgáltatását, amely biztosítja, hogy webshopja mindig megfeleljen a legújabb jogszabályoknak!

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, mely csak hagyományos webshopoknak megfelelő, és a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget választom, kell a Webshop csomag