A legtöbb magyar vállalkozás idén november 19-én és november 26-án tartja az idei Black Friday-t, ezért érdemes áttekinteni, hogy mire érdemes jogi szempontból figyelni az értékesítés, illetve a vásárlás során.

A fogyasztóvédelmi jog szempontjából különösen kiemelt eseményről van szó: számos esetben a nagy leárazások és vásárlások esetén keletkeznek a fogyasztóvédelem szempontjából, és az azért felelős hatóságok által is értékelhető, releváns esetek. A jogszabályok természetesen ezen a napon sem változnak, a körülmények azonban igen: nagyértékű vásárlások a fogyasztók részéről, és jelentősen megnövekedett forgalom a vállalkozások részéről. Érdemes mindkét félnek odafigyelnie az alábbi tippekre.

megbízható webshop ászf

Minden vásárlásra igaz, de ezen a napon különösen: érdemes átolvasni a cég Általános Szerződési Feltételeit, vagyis az ÁSZF-et. A hatályos jogszabályok alapján a cégek kötelesek bizonyos tájékoztatásokat megadni a fogyasztók részére – például az elállási jogról –, és ezt az ÁSZF-en keresztül teszik meg.

Érdemes a vásárlás előtt azt is megvizsgálni a webárauházban, hogy rendelkezik-e a VirtualJog „Itt vásárolhatsz!’ logójával, hiszen ez azt bizonyítja, hogy a webshop szabályzatai megbízhatók, internetjogi ügyvédeink folyamatosan naprakészen tartják.

A jótállási szabályok januári módosulása miatt érdemes az akciós termékekre is odafigyelni, hiszen a sávos jótállás alapján  a webshop szerény mértékű árcsökkentéssel nemcsak vevőinek kedvez, hanem saját jótállási kötelezettsége időtartamát is rövidítheti. Fontos tudni továbbá, hogy a kuponnal alacsonyabb áron megvásárolt termékre, szolgáltatásra is az általános szavatossági-jótállási előírások és panaszkezelési szabályok az irányadók.

2022. január 1-től több új szabály jön, mely minden webshop ÁSZF-et érint, tehát ezért is érdemes előfizetni a naprakész ÁSZF-et és GDPR biztosító Webshop csomagunkra, és büszkén viselni az Itt vásárolhatsz! logót.

Kérem a mindig friss ÁSZF-et és a logót