A 14 napos elállási jog az egyik legfontosabb fogyasztóvédelmi eszköz, amely lehetőséget ad a fogyasztóknak, hogy indokolás nélkül elálljanak a webshopos értékesítés útján vásárolt termékek megvásárlásától. Azonban a higiéniai termékek esetében ez a jog különleges feltételekhez kötött. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan érvényesíthetik a fogyasztók a 14 napos elállási jogot higiéniai termékek esetén.

A higiéniai termékek

A higiéniai termékek közé tartoznak azok a termékek, amelyek a higiénia fenntartásához szükségesek, például borotvák, fogkefék, kozmetikai termékek, naptejek, kontaktlencsék, fülhallgatók, WC ülőkék és egyéb személyes higiéniai eszközök. Ezek a termékek gyakran közvetlen kapcsolatba kerülnek a testtel, és használatuk személyes jellegűek.

Kivétel

A hatályos jogszabályok szerint a fogyasztók általánosságban 14 napon belül élhetnek elállási jogukkal, azonban vannak kivételek. A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdése alapján az elállási jog nem illeti meg a fogyasztót az olyan zárt csomagolású áru tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.

Mit jelent a felbontás?

Higiéniai termékek esetén a visszaküldés lehetősége csak addig áll fenn, amíg a termék csomagolása sértetlen marad. Amint a csomagolást felbontják, a termékeket már nem lehet visszaküldeni, mivel azok higiéniai okokból nem értékesíthetők újra. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a termék hibás vagy nem felel meg a szerződésben foglaltaknak – ilyen esetben a fogyasztónak lehetősége van élni a kellékszavatossági jogaival és a webáruház köteles cserét vagy javítást biztosítani, vagy a vételárat visszatéríteni. Ilyen esetekben a higiéniai termékekre is vonatkozik a szavatossági jog.

Összefoglalva

A higiéniai termékek esetében a 14 napos elállási jog különleges szabályokhoz kötött, melyek célja a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme. Az elállás és a kivételek szabályait minden webshop ÁSZF-ében részletesen fel kell tüntetni.

Ahogy folyamatosan írunk róla, nagyon sok jogszabály-változással kell a webshopoknak szembenézniük, a legmarkánsabb változás, hogy március 1-jétől közel tízszeresére növekedett a fogyasztóvédelmi bírság összege, illetve, hogy a webshopokat akár blokkolhatja is a hatóság.

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget választom, kell a Webshop csomag