Az általános tájékoztatási követelményeken túl, egy adatkezelőnek (webshopnak) az alábbiakról is tájékoztatást kell adnia a felhasználók részére:

Az adatkezelési tájékoztatóba közzé kell tenni, hogy az érintett által megadott személyes adat megadása jogszabályon, vagy szerződésen alapul, avagy a szerződés megkötésének feltétele-e. Például fel kell hívni az érintett figyelmét, hogy a számlázási adatait köteles megadni ahhoz, hogy a számviteli törvény szerint ki tudja állítani az adatkezelő a számlát.

Arról is tájékoztatást kell adni, hogy az érintett köteles-e megadni a személyes adatokat, vagy az adatok megadása csak opcionális. Fel kell hívni továbbá az érintett figyelmét mi történik akkor, ha nem adja meg a személyes adatokat. A fenti példát tovább folytatva, ha nem adja meg az érintett a számlázási adatait, akkor a webáruház nem tud eleget tenni a számviteli törvény előírásainak.

Amennyiben az adatkezelés jogalapja a hozzájárulás, tájékoztatni szükséges az érintettet arról, hogy a hozzájárulást bármikor visszavonhatja. A hozzájárulás visszavonása azonban nem érinti a visszavonás előtt a hozzájárulás alapján végrehajtott adatkezelés jogszerűségét.

Továbbá a mai napig gyakori kérdés az adatkezelők részéről az adatvédelmi szám. A korábbi adatvédelmi bejelentkezés a GDPR alkalmazandóvá válásával megszűnt, tehát a webshopoknak nem kell már adatvédelmi nyilvántartási számot igényelniük a NAIH-tól, az új szabályok alapján az adatkezelők belső adatkezelési nyilvántartást kell, hogy vezessenek.

A VirtualJog legaltech szoftver segítségével könnyen juthat webshopjához, vagy weboldalához személyre szabott, folyamatosan frissülő adatkezelési tájékoztatóhoz. Fizessen elő most!