Mint ahogy korábban már beszámoltunk, megszűnik az 1 éves jótállás, ezen felül számos fogyasztóvédelmi szabály változik, ezért minden ÁSZF-et módosítani kell!

Nézzük a változásokat:

1. Megszűnik az 1 éves jótállás, ami azt jelenti, hogy  a 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén nem 1 éves, hanem 2 éves jótállást kell vállalni a tartós fogyasztási cikkekre. A 250 000 forint eladási ár felett marad a három éves kötelező jótállás.

jótállás webshop ászf 2024

 A jótállás időtartama:

a) 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,

b) 250 000 forint eladási ár felett három év.

2. A jótállási jegyet legkésőbb a fogyasztási cikk átadását vagy üzembe helyezését követő napon kell átadnia a webshopnak a fogyasztó részére.

 A vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt vagy – távollévők között kötött szerződés esetén – legkésőbb a fogyasztási cikk átadását vagy üzembe helyezését követő napon a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát.

3. Fogyasztóvédelmi rendelkezésnek nyilvánítja a jogszabály a postarendelet előírásait, tehát bírságolhat a hatóság, ha valamely webáruház nem kínálja fel a postai szállítás lehetőségét.

ászf generátor ügyvéd

4. Változnak az elállás szabályai is: ha egy webshop üzlethelyiséggel rendelkezik, akkor a fogyasztó személyesen, az üzletben is visszaadhatja a terméket elállás esetén.

Távollévők között kötött szerződés esetén, ha a vállalkozás az árut üzlethelyiségben is értékesíti, és a fogyasztó a vállalkozás üzlethelyiségében személyesen gyakorolja a 20. § szerinti jogát, jogosult ezzel egyidejűleg az árut visszaadni a vállalkozásnak.

elállási jog ügyvéd ászf készítés

5. A  módosítás pontosítja az  elektronikus úton átadható jótállási jegy szabályait, valamint eleget tesz annak a  vállalkozások részéről jogosan felmerülő igénynek, hogy nemcsak a  fogyasztási cikk (például gázkazán) megfelelő üzembe helyezése, hanem annak üzemben tartása érdekében is támaszthatók speciális követelmények (például időszakos felülvizsgálat) a  fogyasztóval szemben, feltéve ha a  megfelelő üzemben tartás más módon nem biztosítható, és a  követelmény teljesítése nem jelent aránytalan terhet a  fogyasztó számára.

 A jótállás érvényességéhez, valamint a jótállásból eredő jogok érvényesítéséhez a vállalkozás az e rendeletben foglaltakon túl további követelményt nem támaszthat a fogyasztóval szemben, kivéve, ha a fogyasztási cikk megfelelő üzembe helyezése vagy üzemben tartása más módon nem biztosítható, és a követelmény teljesítése nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára.

Itt az idő komolyabban odafigyelni arra, hogy webshopjának profi, mindig frissülő, naprakész ÁSZF-e legyen, hiszen folyamatosan változnak a webshopjogi/fogyasztóvédelmi szabályok.

Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Sajnos a pár éve készített ÁSZF már nem hatályos, és az ÁSZF minták kora is lejárt. Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom