2024. augusztus 21-én jelentős változások lépnek életbe az adattörlő kódra vonatkozó jogszabályokban, amelyek célja a fogyasztók adatainak védelme és a kereskedők felelősségének egyértelműsítése. Az új rendelkezések pontosítják az adattörlő kód átadásának módját, a kereskedők és az online számlázási programok működtetőinek feladatait, valamint a felelősségi kérdéseket.

Kire vonatkozik?

Bizonyos tartós adathordozót értékesítő webáruházakra. A 726/2020. (XII. 31.) Korm. rendelet értelmében tartós adathordozó: az NMHH által közzétett, elektronikus adatok tárolását és felülírását támogató, számítógéphez fizikailag csatlakoztatható informatikai eszközök köre. ezek pedig:

  1. Android vagy IOS operációs rendszerű készülék vagy
  2. önálló egységként vagy más informatikai hardver eszköz (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.) részeként üzemeltetett, a felhasználó által rendeltetésszerűen szervizelhető, eltávolítható, mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló,
  • például merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD), pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória),

A törölni kívánt eszköz csatlakoztatható kell, hogy legyen a törlést végző számítógéphez az alábbi módok egyikén:

USB,
SATA és különféle változatai,
SAS,
A törölni kívánt eszköz nem alkalmazhat az adatok elérését korlátozó hardveres titkosítást vagy hozzáférés-szabályozást.

Az adattörlő kód átadása térítésmentesen

A jogszabály egyik legfontosabb újítása, hogy a kereskedők kötelesek az adattörlő kódot térítésmentesen átadni a fogyasztóknak. Ez többféleképpen történhet:

Számviteli bizonylat rögzítése: A vásárlást igazoló számviteli bizonylaton az adattörlő kódot rögzítik, így az a vásárlás igazolásával együtt kerül a fogyasztó birtokába.

Papír alapú melléklet: Az adattörlő kódot papír alapon is mellékelhetik a vásárlás igazolásához csatolva, például egy külön mellékleten.

Adásvételi szerződés értesítése: Az adattörlő kódot az adásvételi szerződés létrejöttéről szóló értesítésben is rögzíthetik.

naprakész webshop ászf generátor készítés

Online számlázási programok szerepe

Azok a kereskedők, akik online számlázási funkcióval rendelkező programot használnak, szintén új előírásokkal szembesülnek. Az ilyen programok üzemeltetői kötelesek biztosítani, hogy a rendszer automatikusan felismerje a tartós adathordozókat, és azonnal hozzárendelje az adattörlő kódot a megfelelő bizonylathoz. Ez a folyamat emberi beavatkozás nélkül kell, hogy történjen, a felelősség pedig megoszlik a kereskedő és a program üzemeltetője között.

Az online számlázási funkcióval rendelkező program működtetője köteles az online számlázási szolgáltatást úgy nyújtani, hogy a szolgáltatás emberi beavatkozás nélkül azonosítsa az e rendelet hatálya alá tartozó tartós adathordozót, és automatikusan szolgáltassa az adathordozóhoz az adattörlő kódot. A kereskedő felel az adattörlő kód fogyasztó részére történő átadásának elmulasztásáért, ha az online számlázási funkcióval rendelkező program működtetője bizonyítja, hogy a kereskedő a tartós adathordozó megjelöléséhez olyan megjelölést használt, amelyet az online számlázási funkcióval rendelkező program nem volt képes felismerni.

Felelősség és mentesülés

Az új szabályozás részletesen kitér arra, hogy ki felelős az adattörlő kód átadásáért. Amennyiben az online számlázási program nem képes felismerni a tartós adathordozót a kereskedő hibájából (például rossz megjelölés használata miatt), a kereskedő felelős. Ugyanakkor, ha a hiba a program üzemeltetőjénél van, és a kereskedő a megjelölést helyesen használta, akkor a felelősség a program üzemeltetőjére hárul.

Kivételes esetek

Az új szabályozás azt is tisztázza, hogy bizonyos esetekben a kereskedőnek kell átadnia az adattörlő kódot, például ha nem használ online számlázási programot, vagy ha nem online piac igénybevételével értékesít. Ilyenkor a NAV felé tett kifejezett nyilatkozattal kell az adattörlő kódot átadni.

Új tájékoztatási kötelezettség

A webáruház üzemeltetőnek új kötelezettsége lesz, hogy minden termék adatlapján közzétegyék a rendelet szerinti új tájékoztató szöveget:

Azon kereskedő, aki
a) csomagküldő kereskedelmet folytat,
b) internetes honlappal rendelkezik, vagy
c) tevékenységét online piacon fejti ki,
a tartós adathordozó termékleírásában jól látható módon közzéteszi az alábbi tájékoztatót.

„A Kormány döntése alapján a kereskedő tartós adathordozó termék vásárlásakor köteles a fogyasztó részére ingyenes adattörlő kódot biztosítani.
Használja az ingyenes adattörlő kódot adatainak biztonsága érdekében!
További információ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján:
https://nmhh.hu/veglegestorles”

Az adattörlő kód forgalomképtelensége

Végül, az új jogszabály megerősíti, hogy az adattörlő kód önállóan nem forgalomképes, ami azt jelenti, hogy azt önmagában nem lehet eladni vagy átadni.

Ahogy folyamatosan írunk róla, nagyon sok jogszabály-változással kell a webshopoknak szembenézniük, a legmarkánsabb változás, hogy március 1-jétől közel tízszeresére növekedett a fogyasztóvédelmi bírság összege, illetve, hogy a webshopokat akár blokkolhatja is a hatóság.

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget választom, kell a Webshop csomag