A távollévők között kötött szerződések, így a webáruházakban történő vásárlások esetében is kiemelten fontos jogi biztosíték a fogyasztó számára az elállási jog. Ez a jog lehetővé teszi, hogy a fogyasztó indokolás nélkül elállhasson a szerződéstől, bizonyos határidőn belül. Az elállási jog részleteit a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza, amely kimondja a következőket:

Elállási jog időtartama

A 20. § (2) bekezdés szerint a fogyasztó az elállási jogát az áru adásvételére irányuló szerződés esetén az áru átvételétől számított 14 napon belül gyakorolhatja. Ez az átvétel az alábbiak szerint értelmezhető:

–  Egy áru esetén: Az áru kézhezvételének napjától kezdődik a 14 napos elállási idő.

–  Több áru esetén: Ha a megrendelés több tételt tartalmaz, és ezek eltérő időpontban érkeznek meg, az utoljára megkapott áru kézhezvételétől számított 14 napon belül lehet elállni a teljes megrendeléstől.
– Több tételből álló áru esetén:  Ha az áru több darabból vagy tételből áll, akkor az utoljára szolgáltatott darab kézhezvételétől számít a határidő.
–  Rendszeresen szállított áru esetén: Ha az árut rendszeresen, meghatározott időszakonként szolgáltatják, akkor az első szállítás napjától kezdődik a 14 nap.

Szolgáltatások esetén

Szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén az elállási jog gyakorlásának határideje a szerződés megkötésétől számított 14 nap. Azonban, ha a fogyasztó kifejezetten kéri a szolgáltatás azonnali megkezdését, és a teljesítés már megkezdődött, akkor is élhet a felmondási jogával a 14 napos határidőn belül.

Elállási jog gyakorlása az átvétel előtt

Az elállási jog nem csak az áru átvételétől kezdve, hanem a szerződés megkötésétől is érvényes. A fogyasztónak jogában áll elállni a szerződéstől még az áru kézhezvétele előtt is. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha a fogyasztó meggondolja magát, mielőtt a termék megérkezne.

Elállási jog kiterjedése

Fontos tudni, hogy az elállási jog nem vonatkozik minden esetre. Például a fogyasztó nem élhet ezzel a joggal olyan termékek esetében, amelyek romlandók, illetve olyan szolgáltatások esetén, amelyek teljesítését a fogyasztó kifejezett kérésére megkezdték, és a szolgáltatást már teljes mértékben nyújtották.

A fogyasztó ajánlati kötöttsége

Az elállási jog mellett a fogyasztót megilleti az ajánlat visszavonásának joga is, amennyiben ő tesz ajánlatot a szerződés megkötésére. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötése előtt bármikor visszavonhatja ajánlatát, megszüntetve ezzel az ajánlati kötöttséget.

Az elállás és a visszatartási jog szabályait minden webshop ÁSZF-ében részletesen fel kell tüntetni.

Ahogy folyamatosan írunk róla, nagyon sok jogszabály-változással kell a webshopoknak szembenézniük, a legmarkánsabb változás, hogy március 1-jétől közel tízszeresére növekedett a fogyasztóvédelmi bírság összege, illetve, hogy a webshopokat akár blokkolhatja is a hatóság.

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget választom, kell a Webshop csomag