2024. március 28-ától biztosítania kell minden webáruháznak az MPL-es szállítást webshopjában egy kormányrendelet szerint.

A postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet módosításáról szóló 685/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján

2024. március 28-ától módosul a postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: posta rendelet).

Az új szöveg így szól pontosan:

§ A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.

Ez azt jelenti, hogy minden B2C webshopos értékesítés esetén biztosítani kell a postai szállítás lehetőségét. A kérdésben sok a kérdőjel, ezért az Ecommerce Hungary (melynek a VirtualJog arany fokozatú támogatója) egyeztetést kezdeményezett a hatóságokkal, hogy valóban kötelező lesz-e ezt a szállítási módot alkalmazni. Amint a témában lesz friss információ, azonnal közöljük.

FRISSÍTÉS 2024.02.16.

Felkerült a posta oldalára az ún. Webáruház regisztáció, ahol minden webshopnak regisztrálnia kell magát (nem csak a magyar webshopoknak, hanem a külföldi webáruházaknak is, ha Magyarországra értékesítenek).

A Postai kormányrendelet módosítása a Magyarország területére értékesítő webáruházak számára előírja, hogy 2024. március 28-tól az általuk értékesített áruk kézbesítéséhez a honlapjukon választási lehetőségként tüntessék fel a Magyar Posta Zrt. által nyújtott postai (kézbesítési) szolgáltatást is.

Megvannak a pontos díjak

A Magyar Posta Zrt. a webshopok számára az egyedi szerződésben, vagy az általános szerződési feltételeiben meghatározott árakon biztosítja a postai (kézbesítési) szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. Minden érintett webshopban – egyedi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – az alábbi árakat szükséges feltüntetni.

Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

A fenti díjak igénybevételéhez nem szükséges egyedi szerződést kötni a postával, elegendő az űrlap kitöltésével regisztrálni.

Amennyiben a webshop a posta általános szerződési feltételeiben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben az webshop vásárlója által megrendelt terméket nem áll módjában a postának a webáruház telephelyén felvenni.

Nem csak az MPL vehető igénybe

A kormányrendelet nem biztosít kizárólagosságot a Magyar Posta Zrt. részére, a webshopok jogosultak tehát minden más kézbesítési szolgáltatóval, futárral is szerződést kötni, és azok elérhetőségét feltüntetni a honlapjukon.

Nincsen szükség szerződés-kötésre

A kormányrendelet értelmében a webáruházakat nem terheli szerződéskötési kötelezettség, nem szükséges írásos formájú szerződést kötni a Magyar Posta Zrt.-vel, elegendő a Magyar Posta Zrt. postai (kézbesítési) szolgáltatásának többi szolgáltatóval azonos módon történő feltüntetése a honlapon.

Ahogy folyamatosan beszámolunk róla, nagyon sok jogszabály-változással kell a webshopoknak szembenézniük, a legfrissebb, hogy március 1-jétől közel tízszeresére növekszik a fogyasztóvédelmi bírság összege.

Készüljön fel változásokra! Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Sajnos a pár éve készített ÁSZF már nem hatályos, és az ÁSZF minták kora is lejárt. 

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom